zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Имунитетът – кога, как и защо наистина да го укрепваме



Имунитетът – кога, как и защо наистина да го укрепваме

здраве.bg

Въпреки че е доста засягана тема в различни издания, не може да се каже, че хората без медицинско образование са много наясно с начина, по който функционира имунната ни система и как тя може да бъде укрепвана.

Имунитетът е необходим на човешкия организъм, за да се противопоставя както на различните бактерии, вируси, гъбички (т.е. на външни атаки), така и за противопоставяне на злокачественото “прераждане” на собствени клетки.
Например присаденият орган се оказва едно силно агресивно нахлуване в организма на човека и затова след трансплантацията трябва да се приемат препарати, потискащи имунната защита.

Как работи имунната система

Когато в организма са появи чужд агент, той се задържа от клетките – макрофаги, които разпознават неговите антигени – молекули, специфични за конкретния вид “неприятел”. Получената информация се насочва в “база данни”, която се запазва от Т-хелперите – разновидност на лимфоцитите. Те снабдяват с тази информация други видове лимфоцити, които на свой ред намират и унищожават “престъпника”.

Слабото звено

Обикновено когато се говори за намаляване на имунитета, се подразбира отслабване на общия имунен отговор (производството на “информационни” вещества, клетъчни реакции и продукция на антителата) на нахлуването на вредни микроорганизми (най-често възбудители на простудни заболявания).
За влошаването на имунитета способстват също различните заболявания на кожата (стрептодермия, фурункулеза, импетиго) и честите настинки (5-6 и повече пъти годишно). Но това не означава, че при наличието на хрема, продължаваща една седмица, трябва с шепи да се приемат имуностимулатори.

Стимулирането на имунитета е предмет на сериозна дискусия в медицинските среди. Най-често този термин се прилага за описание на поддържането на имунитета в постоянно “състояние на повишена готовност” към нахлуването на различните микроби, така че по-правилно е да се говори за имуномодулация. Такъв ефект притежават например някои хормони – женските...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.