zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Фитнес и имунитет



Фитнес и имунитет

Единствено редовният и добре дозиран фитнес е от полза за здравето.

здраве.bg

В стремежа си да водим здравословен начин на живот, често се заемаме с фитнес, но вместо да укрепнем неочаквано започваме да боледуваме. Между фитнеса и имунитета съществуват доста сложни отношения.

Неочакваните занимания с фитнес са силен стрес за целия организъм. За да се справи с новото натоварване на мускулите, той трябва да активизира повече от типичното хормоналната, нервната, двигателната, сърдечно-съдовата и другите системи.
Именно на такъв стадий става укрепването на имунитета. Тук привържениците на фитнеса трябва да “натиснат спирачките” и да се занимават с усвояването на различни видове натоварване без да си поставят някакви свръх задачи.

Следващият етап е само за професионалните спортисти и трениращите всеки ден. Натоварването в такива ситуации става твърде голямо, на сърцето често не му достига въздух, мускулите треперят и болят, но човекът продължава до преследва рекорда. Тялото е на прага на третият етап– появата на психологически и физически (мускулен) стрес.

Прекалено голямото натоварване вреди на целия организъм и съвсем не на последно място на имунната система, която чрез намиращите се в кръвта специални антитела (имуноглобулини) се бори с вирусите и бактериите. При спортистите в периода на високо интензивни натоварвания някои имуноглобулини просто изчезват и именно това е причината за честите настинки при претоварване. Много от привържениците на фитнеса, трениращи често и упорито, също подадат в рисковата група.

Ситуацията може да се промени. Първоначално трябва да коригирате поставените си цели, като ги направите по-реални, а след това да изучите своя начин на живот и да си изберете подходящата тренировъчна програма.

Двама души на една и съща възраст се нуждаят от различна фитнес програма. Един човек на 30 години работи 5 дни в седмицата, има семейни задължения, обядва всеки ден някъде “на крак” и хронично не си доспива, а друг работи 2 дни седмично за собствения си бизнес, спи по 8 часа в денонощието, ползва услугите на детегледачка....

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.