Котешки нокът
(Uncaria Tomentosa)
Котешкият нокът е увивно растение, което расте в Южна Америка. Използва се за подсилване на имунната защита още от времето на индианците. Притежава комплекс от алкалоиди, които имат доказани имуностимулиращи свойства. Веществата, съдържащи се в билката, влияят на клетките на фагоцитарната система, както и регулирането и нормализирането на секрецията на медиаторите на имунитета.
Притежава още противовъзпалително и антиоксидантно действие, подобрява кръвообращението. Има благоприятен ефект при нарушения на храносмилателния тракт, помага при лечение на астма. Подходящ е и при химиотерапия. Антиканцероген.
В последните години Котешкият нокът е обект на множество научни изследвания в различни страни, Перу, САЩ, Европа, Япония, които доказват ефективността на билката.


Астрагал
(Astragalus membranaceus)
Използава се коренът на лечебното растение. Приема се под формата на чай, течен или изсушен екстракт, на прах в капсули.
Стимулира и предпазва имунната система, възбужда. Предизвиква спонтанно потооделяне. Астрагалът намалява умората и чувството на слабост, в това число и на синдрома на хроничната умора. Повишава защитните сили на организма и апетита.
Подходящ е при респираторни заболявания.


Репей, Лопуш
(Arctium lappa)
За лечебни цели се използат корените, семената и листата на билката. Има силно имуностимулиращо действие. Използва се още за лечение на кожни заболявания, подагра, инфекция на пикочните пътища, артрит и ревматизъм. Ефикасно средство за борба с бактериални и гъбични инфекции.


Златен корен
(Hydratis Canadensis)
Използват се корените на билката, среща се и с наименованията - канадски корен, златен печат. Коренът е с доказано антибиотично действие.
Намалява кръвотеченията, стимулира работата на централната нервната система, понижава мускулния тонус на малките кръвоносни съдове, има слабително действие.
Възможно е и следното допълнително действие на корена: повишава защитните сили на организма, апетита, помага при заболявания на черния дроб, инфекциозна диария, лекува и облекчава състоянието на синусите.
Не се препоръчва при заболявания на храносмилателната система, диабет, високо кръвно, глаукома, сърдечни проблеми.


Ехинацея
(Echinacea angustifolia)
Корените съдържат гликозидите ехинакозиди, които имат антимикробен и антивирусен ефект. Ехинакозидите са активни срещу стрептококите и стафилококите ауреус - 6 мг ехинакозид е природният еквивалент на една единица пеницилин. Използва се като средство за профилактика и облекчаване на симптомите при простуда и грип, бронхити, инфекции на пикочния мехур и чести вагинални гъбични инфекции. Препоръчва се при склонност към често боледуване от простудни заболявания. Засилва имунната система, като повишава броя на белите кръвни клетки и стимулира активността им и производството на антитела. Извежда от тялото образувалите се при заболяването токсини.


Чесън
Чесънът от древността се използва като лекарствено средство. Неговите скилидки са богати на особено ценни за организма вещества. Той съдържа витамините А, В1, С, микроелементите желязо, калий, магнезий, манган, селен, сяра, както и фитонциди, алцин.
Той е ефикасно профилактично средство при грип и настинки. Има свойството да разгражда застоялите се в дихателните пътища секрети и подпомага изхвърлянето им.
Фитонцидите на чесъна имат бактерициден ефект към стрептококи, стафиликоки, бацила на Кох и др. Ускоряват перисталтиката и секреторната функция на стомашно-чревния тракт. Алцинът е природно антимиотично вещество, което има противогнилостно и бактерицидно действие. Той и някои други вещества в чесновия сок имат действие близко до това на аспирина, с което се обяснява и ефектът му срещу образуване на тромби.
Веществата в чесъна регулират преработването на мазнини и възпрепятстват отлагането им в тъканите, разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението.

 

Продължение на материала можете да прочетете тук.