Ниските температури, особено рязкото им понижаване, поставя организма ни в своеобразна стресова ситуация. По този начин ставаме по-податливи към различни простудни и инфекциозни заболявания.


Специалисти предупреждават, че най-уязвими на подобни температурни промени са хората, които страдат от хронични, мозъчно-съдови и сърдечно-съдови заболявания. При понижаване на температурите се отчита зачестяване на случаите на исхемични инсулти и инфаркти, причинени от недостатъчно кръвоснабдяване на тъканите.


Причината за неприятната статистика е стесняването на кръвоносните съдове, по-специално на артериите, заради рязкото преминаване от топло към студено.


Липсата на движение, на сън, неправилният хранителен режим допринасят за влошаване на здравословното ни състояние през есента, а и в следващите месеци на студеното полугодие.


Кои обаче са конкретните подобрения в начина на живот, които трябва да въведем, за да подсилим имунитета си?


1. „Есенен“ хранителен режим

 


Балансираното хранене е изключително важно през този период от годината. Трябва да осигуряваме на организма си необходимото количество витамини и минерали – задача, която е по-трудно изпълнима през този период.


Пресният чесън например е много полезен продукт, директно поднесен от природата. Той действа антибактериално. Консумацията му е препоръчително да започне в ранна есен, за да може да ни подготви за „атаката“ на предстоящите вируси.


Трябва да се стремим да повишим консумацията на плодове и зеленчуци, като е важно те да са сезонни. Това е по-сигурният начин да си доставим полезните в тях вещества.


В менюто си можем да включим картофи и моркови, които са богати на антиоксиданти, броколи - чудесен източник на витамин C. Също така не бива да пренебрегваме ябълките, зелето и лука.


Диетолизите съветват да наблегнем на приема на белтъчини, които също подсилват имунната система. Те биха могли да се набавят от храни като яйца и млечни продукти, пилешко месо, риба и морски деликатеси.


Киселото мляко е не по-малко важен продукт, който трябва да консумираме редовно. То регулира обмяната на веществата и функциите на организма и нормализира работата на червата.


От друга страна, трябва да се ограничи консумацията на захар, сол, алкохол, да се намали, а най-добре да се спре напълно, тютюнопушенето. Консумацията на мазнини и пушени меса също трябва да се редуцира. Специалистите напомнят, че есента не е сезон за спазване на диети, тъй като това е най-ефективният начин значително да отслабим имунитета.


2. Есенно-зимно спортуване


Когато спортуваме, боледуваме по-рядко. По този начин се подобрява кръвообращението и клетките по-активно усвояват кислорода. Настроението и тонусът се повишават, а умората изчезва.


Не е препоръчително обаче да се спортува в затворени помещения, особено за децата, тъй като там е прашно и задушно. В краен случай обаче, ако нямаме алтернативен вариант, това е препоръчително пред липсата на движение.


Дългите разходки също са един алтернативен вариант. С приятел, семейно или сами с мислите си, те ще допринесат много ползи – както за физическото, така и за емоционалното здраве.

NEWS_MORE_BOX


3. И още нещо ...
 

Въпреки студа навън, трябва да се грижим вкъщи, както и в помещението, в което работим, да е проветрено, за да не се задържат микробите. Друг начин да „прочистим“ офиса и дома си е като използваме етерични масла. Подходящи са тези с антибактериален ефект, като масло от евкалипт и чаено дърво.


Те могат да се инхалират през деня с помощта на специална лампа. По този начин едновременно прочистваме както възуха в затвореното пространство, така и въздухоносните си пътища.


Според китайската традиционна медицина зимата е сезонът на метала и затова е важно на тялото да му бъде топло. Един начин да го загреем, е чрез консумация на чай от джинджифил.


Той може да се консумира и при първи симптоми на настинка. Пие се колкото може по-горещ, за да може да ни затопли.


Обикновено се разболяваме, когато сме изморени, така че осигуряването на необходимата почивка – както под формата на сън, така и под формата на различни релаксиращи методи, е от особено значение.