zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Адаптогените – естествени средства за повишаване на имунитета



Адаптогените – естествени средства за повишаване на имунитета

Женшенът, както и лимонникът и ехинацеята, са най-добре познатите и утвърдени адаптогени.

Когато става дума за силен имунитет, природата ни е осигурила много алтернативи на лекарствата.

здраве.bg

През зимата, когато имунитетът е отслабнал в резултат на студа, преохлаждането или стреса, е добре да помогнем на организма. Мнозина, които имат нужда от поддържащи медикаменти, отбягват т.нар. “химия”, но не са чували или не знаят достатъчно за адаптогените - препарати на растителна основа, които помагат да се активира имунитета.

Въпреки че адаптогените са с растителен произход, те не трябва да се приемат произволно без контрол. От тях се нуждае само организмът с отслабнал имунитет например при усещане за това че се разболяваме или след прекарана болест (особено ако са приемани антибиотици).

Адаптогените са полезни и за аклиматизирането от една часова зона в друга, както и в спортната практика – преди и след тренировка за постигане на по-добри резултати и за по-бързо възстановяване. Те обаче не се препоръчват за профилактика, когато имунитетът е в норма, защото могат да предизвикат възбуда, безсъние и накрая умора.

Ефектът от действието на адаптогена не е по-силен отколкото от изпиването на една чаша чай и продължава само няколко часа. Но ако се приема постоянно, към края на първата седмица човекът се чувства значително укрепнал. Винаги когато се започва приемането на някакъв адаптоген, трябва да се премине през неговия пълен курс. Не се притеснявайте, ако например след полет изпаднете в състояние на силно изтощение, подобно на това след приемането на допинг. Адаптогените оказват много по-меко и естествено влияние на организма.

Адаптогените осигуряват допълнителен приток на енергия за сметка на мобилизиране на ресурсите на организма без необходимост за работа във “форсиран” режим. Те трябва да се приемат само през първата половина от деня и 30 минути преди ядене. Ако се приемат вечер, нощта ще бъде безсънна.

Въпреки че всички адаптогени подсилват и тонизират, всеки един от тях си има своите особености: един помага при настинка, друг – при главоболие и т.н. За да разберете кой е подходящ за вас, най-добре е да се консултирате със своя лекар...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
превенция    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.