Сега е моментът да се погрижите организмът ви да има достатъчно сили, за да се справи с всички проблеми на есенно-зимния сезон – от настинки, до депресии.

Още преди да е започнал да ви тече носът или пък да ви боли гърло, организмът ви ви подава сигнали, че нещо не е както трябва. Просто се научете да се вслушвате в тялото си.

Ето и няколко симптома, които са признак на “авария” в имунната ви система:

* бледност;
* депресивни настроения;
* постоянна умора;
* разсеяност;
* постоянни главоболия или болки в мускулите или ставите;
* херпеси;
* поява на гъбички.

Колкото по-щастливи се чувствате, толкова е по-ниска вероятността да се разболеете!

Девет начина да подсилите имунитета си

Има редица фактори, които влияят отрицателно на имунитета. Сред тях са алкохолът, тютюнопушенето, неправилното хранене, недоспиването, стресът, взимането на медикаменти, съдържащи кортизол и честото използване на антибиотици. Има обаче и начини да неутрализирате “враговете” на имунитета си.

1. Пурпурна ехинацея

Препаратите, съдържащи екстракт от ехинацея, са нещо по-сериозно от розовата вода. Трябва да се пият задължително в продължение на 4-6 седмици, като така се повишава броят на левкоцитите в кръвта. Обърнете внимание на противопоказанията, посочени в листовката – индивидуална непоносимост, прогресиращи автоимунни заболявания, туберкулоза, левкоза. Ако сте бременна или кърмите, консултирайте се с лекуващия си лекар, преди да приемете препарата. И четете внимателно листовката – различните препарати с ехинацея могат да имат различни противопоказания.

2. Сънят

Сънят е важен както за красотата, така и за здравето ви. Например човек, който страда от недоспиване, не може да свали излишните си килограми и е по-податлив от други хора на настинки и простудни заболявания. В състояние на постоянно недоспиване на тялото не му остава време да се възстанови и “ремонтира” напълно. Напомняме ви, че фазата на регенерация, когато организмът хвърля всичките си ресурси във възстановяването, започва приблизително в 21:00 ч.. “Пикът” на работоспособността на иунната система е в 01:00 ч. през нощта, така че трябва да си легнете преди този час.

3. Сексът

По време на половия акт организмът влиза в доста близък контакт с много чужди микроби, а това е своеобразна “тренировка” за имунната система. Проучване на швейцарски медици показа, че концентрацията на белите кръвни телца се увеличава след секс. Освен това при редовен полов живот (2-3 пъти седмично) се повишава и концентрацията на антитела в слюнката.

4. Движението

Доказано е, че физическата активност за 20-30 мин. значително повишава броя на защитните “клетки-убийци”, включително и на В-лимфоцитите, които отговарят за образуването на антитела. Оптималният режим е 3 тренировки седмично на чист въздух. Упражненията могат да са всякакви – ходене със ски, тичане в тръс или пък просто разходка с енергична крачка. Важно е да не се претоварвате, тъй като преумората ще има точно обратен ефект върху имунитета ви!

5. Сауна и контрастен душ

Рязката смяна на температурите при водните процедури влияе положително на имунитета. Можете да пробвате един от тези варианти:

* Контрастен душ (най-малко 5 пъти седмично) – винаги започвайте с гореща вода! След 10-15 секунди превключете към студена вода, след още 10-15 сек. – пак към гореща. Повторете същия цикъл три пъти.

* Сауна (1-2 пъти седмично) – със задължително поливане с хладка или студена вода накрая. Добавете към тези процедури и самомасаж с твърда четка или хавлиена кърпа (движенията трябва да са само отгоре надолу). Но помнете, че този метод ще работи само ако го прилагате в продължение на над 3 месеца.

6. Разнообразно хранене

Менюто ви в никакъв случай не бива да бъде еднообразно. Включвайте в него плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, кисело мляко. Ако нямате проблеми с храносмилателната система, време е да обърнете внимание на една пикантна и ароматна подправка с антибактериални свойства... не, не чесън, а джинджифил.

7. Водата

При недостиг на течности в организма кръвта става гъста и тече по-бавно от нормалното. Заради това в този “забавен” трафик закъсняват не само хормоните и хранителните вещества, но и защитните клетки. Необходимият минимум е 1.5-2 литра чиста негазирана вода дневно, стига да няма противопоказания (при заболявания на бъбреците, повишено кръвно налягане, сърдечни заболявания и др. се консултирайте с лекар).

8. Промивки на носа

Скоро започва отоплителният сезон и въздухът в затворените помещения ще стане толкова сух, че ще уврежда лигавиците на носа. Това ще ги направи по-уязвими за вирусите и бактериите. Изградете си навика да си промивате носа, когато се прибирате вкъщи и от време на време да ползвате различни спрейове с физиологичен разтвор (“морска вода”) за нос, за да овлажните лигавиците.

9. Повече удоволствия!

Учените все още не са проучили напълно как функционира имунната система, но всички резултати показват, че доброто настроение и оптимизмът са гаранция за правилната й дейност. Добродушните шеги в приятна компания, леките флиртове и другите неща, които ви доставят радост, могат не само да направят живота ви по-щастлив, но и да укрепят имунитета ви.